Haber

Seçim dolandırıcılığı ortaya çıktı! Seçmenler ayarlandı

Kişisel bilgilerin ele geçirildiğini belirten İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Lideri Prof. Bu bağlantıları kendi bilgisayarınızdan açmayın. Makinenize bir virüs gönderiliyor. Makineniz bir kümedeki internet saldırılarının bir unsuru haline gelir. Bilgisayarınızda her tuşa bastığınızda kayıt izleniyor ve bir bankanın internet sitesine girdiğinizde şifreleriniz alınıyor. Sadece para ve kredi kartı bilgileri değil, kişisel bilgileriniz de toplanıyor” diyen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Uygulamalar para kazanmak amacıyla tüketiciyi mağdur ediyor. Tüketici, Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu düzenlemesiyle suçlanıyorsa, BTK’ya şikayette bulunulabilir.

Vatandaşa e-posta ve SMS yoluyla ulaşan dolandırıcılar, bu sefer de Yüksek Seçim Kurulu’nun sitesini kullanıyor. Dolandırıcılar tarafından “YSK Seçmen Sorgulama Servisi” başlıklı bir bağlantı gönderiliyor. Bu link üzerinden seçim kayıt sorgulama talep edilmektedir. Sorgulama yapmak isteyen vatandaşlardan adres, telefon gibi bağlantı bilgileri isteniyor. Dolandırıcıların sistemine kişisel bilgilerini giren vatandaşların cep telefonlarına mesaj geliyor. Birçok kişi ise sosyal medya üzerinden yeni dolandırıcılık tuzağına düştüğünü belirterek uyarılarda bulunuyor. Tüm bunların kişisel bilgileri ele geçirmek için hazırlandığını belirten İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, dolandırıcıların tuzağına düşmemek için yapılması gerekenleri anlattı.

“YSK İLE İLGİLİ SİTE GOV.TR UZATIMI İLE BİTMEZSE BİLDİRİM YAPILMALIDIR”

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Lideri Prof. ‘Phishing’ dediğimiz şey bir e-posta içeriği olabileceği gibi sitenin kendisinin bir uzantısı da olabilir. Buraya girdiğinizde kişisel verilerinizin toplanması ve sizden para alınması amaçlanmaktadır. Rastgele bir link geldiğinde öncelikle bu linkin gerçek kuruma ait link olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. En yaygın hata, görünen isme aldanmaktır. Bu bağlantılarda görünen isim ve arkasında yol açtığı ilişki farklı şeylerdir. Bunu anlamanın yolları var. İşletim sistemine girdikten sonra mouse ile sağ tıklıyorsunuz ve linkini görüyorsunuz. Örneğin YSK ile ilgili bir site ‘gov.tr’ uzantısı ile bitmiyorsa ‘tr.gov, gov.com’ gibi uzantılarla bitiyor ve bunları bildirmek gerekiyor. Birisi bunu bildirdiğinde, siber güvenlik hizmet sağlayıcılarının laboratuvarına düşüyor. Laboratuvar ortamında analizleri yapıldıktan sonra mağdurlara bilgi veriyorlar” dedi.

“KLAVYE HAREKETLERİNDEN ŞİFRELERİNİZ İSTENİYOR”

prof. Burak Berk Üstündağ, “Sizden sadece para istemiyor, kişisel bilgilerinizi de alıyor ve annenizin kızlık soyadı, TC kimlik numaranız gibi hakkınızda bilgilerin toplanmasına neden oluyor. Şüpheli bir bağlantı aldığınızda kendi bilgisayarınızdan açmayın. Sizden bilgi istenmese bile o linke tıkladığınızda bilgisayarınıza virüs gönderiliyor. Bunu gönderdikten sonra iki korkunç durum ortaya çıkıyor. Ya bilgisayarınız, bir zombi olarak, bir kümede internet saldırılarının bir unsuru haline gelir. Veya bilgisayarda bastığınız her tuş kayıt altına alınır. Kullandığınız mouse hareketi analiz edilir ve bir banka için siteye girip işlem yaptığınızda tüm bu süreç analiz edilebilir. Sonrasında klavye hareketlerinden şifreleriniz alınır. Turkey.gov.tr ​​üzerinden yapacağınız arama ile sizi yönlendirmemiz doğru olacaktır” dedi.

“BTK’YA ŞİKAYET OLABİLİRLER”

Tüketici Konfederasyonu Lideri Aydın Ağaoğlu ise mağdurların BTK’ya şikayette bulunması gerektiğini belirterek, “Bir vatandaş kadrosunun kullanması gereken siteler taklit ediliyor. Şimdi seçim yaklaştıkça bu prosedür moda oldu. Onlar bir uygulama. Devletin resmi kurumu gibi e-posta ve mesajlar gönderiyorlar. İnsanlar sorgulama yapmak için bilgi girdiklerinde reklam açılıyor. Aylık para talep ediyorlar, bu uygulamalar para kazanma amaçlı. Bazı aboneliklerle tüketiciyi mağdur edebilirler. BTK bu tarafta bir düzenleme yaptı. Bu yönetmeliğe göre, şifre girilmediği halde tüketiciden rastgele bir ücret alınırsa, tüketici BTK’ya mutlaka şikayette bulunabilir. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak da iptal edilebilir. BTK tarafından yapılan düzenlemeye göre telekomünikasyon firmaları bu tür sistemlere izin veriyorsa bu sistemlerin mağduriyetlerinden birinci derecede kendileri sorumludur. BTK, tüketiciye hangi hizmetin sunulacağına ilişkin açık onay koşulunu getirmiştir, bu nedenle tüketiciler korkmasın, ancak bunun da önüne geçilmelidir.

candirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu